Horecazaken worden nu echt gesloten omdat Corona maakt dat er keiharde beslissingen moeten worden genomen!
Horecatycoon Won Yip heeft tot nader order drie horecazaken gesloten vanwege het coronavirus. ‘Vanwege code rood in Amsterdam zijn we hier terug bij af. De hoofdstad is in lockdown met minimale omzet als gevolg.’ Ook collega-ondernemer Laurens Meyer sloot afgelopen maandag één van zijn zaken.
Yip Fellows op de Dam 11 en Euro Pub op de Dam 7 heeft hij tot nader order gesloten. In Scheveningen heeft hij tijdelijk de deuren van de recent geopende foodhall dichtgedaan. ‘Misschien dat we daar dit weekend weer gaan draaien, mogelijk dat het rendabel is met hulp van maaltijdbezorging.’
We zijn terug bij af’
Over de hoofdstad zegt hij: ‘We zijn hier terug bij af. Het centrum zit door de code rood gewoon in een lockdown met minimale omzet als gevolg.’ De horecaondernemer zag zijn omzet bij deze zaken teruglopen met zo’n 85 procent. ‘De Belgen, Engelsen en Duitsers blijven allemaal weg’, zegt Yip die op de Dam veelal toeristen als gasten heeft. De ondernemer vertelt per dag te kijken naar de situatie. ‘Maar vooralsnog is dit de beste oplossing om de kosten te drukken.’ Hij noemt het voor collega-ondernemers een drama. ‘Voor mezelf zie ik het als dat ik 2 jaar inlever, op 32 jaar succesvol zaken doen.’
Laurens Meyer sluit Moeke in Scheveningen
Niet alleen Won Yip, maar ook collega-ondernemer Laurens Meyer – ook wel omschreven als de grootste kroegbaas van Nederland – is de balans aan het opmaken of hij wel of niet zaken gaat sluiten sinds de invoering van de nieuwe maatregelen. Moeke in Scheveningen heeft hij sinds maandag tot nader order gesloten, omdat het daar echt geen zin meer had om de deuren nu open te houden. ‘Voor de overige zaken vind ik het lastig. Je wilt ook graag voor je gasten open blijven, ondanks dat het financieel gezien misschien beter is om de deuren er tijdelijk op slot te gooien.’
Horecaondernemers Yip en Meyer investeren ondertussen in een wetenschappelijk onderzoek om aan te tonen dat er apparatuur bestaat als toevoeging op de bestaande ventilatiesystemen in de horeca, waardoor virus-technisch de horeca veilig is bij volle bezetting.
Herman Hell houdt zaken nu nog open
Horecaondernemer Herman Hell stond voor diezelfde keuze: open of toch sluiten. Hij houdt zijn zaken open. ‘Niet voor het geld, niet voor de show, maar voor zijn publiek’, zo meldt hij op social media. Ondanks dat zijn omzet vorige week zo dramatisch was, dan open blijven financieel geen enkele zin meer heeft. ‘Enkel voor onze maatschappelijke functie doen we nog de deuren open. Maar ik kan niet beloven dat we dat blijven doen als dit aanhoudt’, voegt hij hieraan toe.
Horecaondernemer Hell groeide van ijsverkoper bij Capri tot eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Groep. Hieronder vallen Nieuw Rotterdams Café, Het Wapen, Café van Zanten, Sijf, De Hofnar (Vlaardingen en Scheveningen) en Het Zalmhuis. Tevens is hij mede-eigenaar van Sugo.